Recept: Supergezond veganistisch bananenbrood

blog-videnda-bananenbrood-gezond-recept3

Voordat ik op Videnda blogde had ik nog een andere blog. Met die blog ben ik echter twee jaar geleden gestopt toen ik Koos inspiratieloos werd en de blog een beetje ‘op de plank’ lag te verstoffen. Voordat ik de domeinnaam echter opzegde, heb ik nog eerst al mijn toenmalige blogs gekopieerd naar een Word bestand.

Afgelopen weekend was ik dit bestandje nog eens aan het bekijken en toen kwam ik dit recept voor dit super gezonde bananenbrood tegen wat ik destijds heb gemaakt. In deze blog dus een flashback naar een recept van mijn oude blog!

Dit recept kwam ik destijds tegen op Tumblr, en aangezien het eenvoudig en snel te maken was besloot ik het erop te wagen.
Het oorspronkelijke recept is in cups aangegeven, maar speciaal voor jullie zal ik hier de omgerekende versie neerzetten :) In plaats van bosbessen kun je eventueel ook nog dadels of gedroogd fruit gebruiken. En in plaats van lijnzaad heb ik chia zaadjes gebruikt.

Ingrediënten
300 gram volkoren meel
4 geprakte bananen
1 theelepeltje bakpoeder
1 theelepeltje kaneel
1 half theelepeltje baking soda
1 half theelepeltje zout
75 gram gepureerde bosbessen
2 eetlepels chia zaad + 6 eetlepels water
eventueel nog zonnebloempitten of sesamzaadjes naar keuze

Tip! Het oorspronkelijke recept staat in cups aangegeven en vaak kun je op een Nederlandse maatbeker ook de ‘cups’ maateenheden terugvinden. Ook handig!

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht (iets heter mag vast ook wel, maar dan zou ik het brood er wat minder lang indoen). Pureer ondertussen alvast alle bananen totdat er geen klontjes meer in te vinden zijn.
2. Combineer in een kom de droge ingrediënten: het meel, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de kaneel, en mix deze goed door elkaar.
3. Pureer de bosbessen.
4. Mix 2 eetlepels chia zaad met 6 eetlepels water, en wacht heel even totdat de chiazaadjes het water hebben opgenomen. Ze zijn goed als ze een beetje papperig en zacht zijn geworden ;)
5. Mix alle droge en natte ingrediënten door elkaar. Het deeg is nu waarschijnlijk heel plakkerig but don’t worry, dat hoort zo!
6. Doe het deeg in een ingevette cakevorm en strooi er eventueel nog een aantal zonnebloempitten of sesamzaadjes overheen. Zet het daarna 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Het deeg zal gaan rijzen terwijl het bakt in de oven. Als je er een mes of een satéprikker in kunt steken en die komt er schoon uit, dan is je bananenbrood klaar!

Oordeel
Oké, eerlijk is eerlijk: ik moest even wennen aan de smaak. Dit brood is namelijk niet alleen olievrij, botervrij en suikervrij, maar er zitten ook geen eieren in. Helemaal veganistisch én erg gezond dus. Na drie happen was ik echter helemaal om!

Lekker om even te toasten in het broodrooster (of tosti-apparaat als je de snee liever iets dikker hebt) en dan dun te besmeren met appelstroop, jam of pindakaas. Smakelijk eten!